5/15/2013

Naturalna pielęgnacja - tonik z kozieradki

Słyszeliście o kozieradce? Ja pojęcia nie miałam o istnieniu tego cuda (jeszcze się okaże, czy rzeczywiście cudo) do momentu, aż nie przeczytałam notki na blogu Aliny KLIK.
Nie chcę duplikować jej posta bo jest tam opisane wszystko co powinnyśmy o kozieradce wiedzieć i z czym się ją je ;)

Ja ze swojej strony dodam, że mam cerę mieszaną co się równa z niespodziankami na czole, brodzie i okolicy rzuchwy oraz rozszerzone pory i trochę zaskórników - nic fajnego :(
Poza tym potrądzikowe zmiany i przebarwienia... Cera sama krzyczała RATUNKU!
Postanowiłam wypróbować bo potrzebujemy tylko jednego składniku który jest tani jak barszcz (a pachnie jak rosół :) ) i w zasadzie ryzykuję kolejnym wysypem niespodzianek i kolejnego zapchania cery, ale cała masa pozytywnych opinii na temat kozieradki nie dopuszcza do mojej głowy tak złego scenariusza, a wręcz przeciwnie...

Ja tutaj chciałam tylko pokazać, że tonik wykonałam i będę sprawdzać czy rzeczywiście moc kozieradki jest magiczna :)


2 łyżki stołowe nasion zalałam wrzątkiem, odczekałam aż wywar ostygnie. Piszę wywar nawet o tym nie myśląc, ale rzeczywiście zalane nasiona kozieradki wyglądają i pachną jak domowy rosół :)


 Przelałam przez sitko do pustej buteleczki po płynie micelarnym i będę stosować rano i wieczorem.

Macie jakieś doświadczenia z kozieradką? Ja uwielbiam takie domowe i tanie rozwiązania i mam nadzieję, że się z kozieradką zaprzyjaźnimy ;)

pozdrawiam 
j

6 comments:

  1. O! musze spróbować :) póki co u mnie hitem tonik z pietruszki :)

    ReplyDelete
  2. kozieradka ostatnio jest hitem :)

    ReplyDelete
  3. Słyszałam o niej
    Napisz jak się sprawuje :)

    ReplyDelete
  4. ciekawe, ciekawe :)
    HAART

    ReplyDelete
  5. A ja zastanawiam się jaką datę ważności ma taki tonik. Trochę bałabym się, że może byc przeterminowany...
    Do Twojej cery polecam tonik z Pharmaceris - powinien być na Kamyku. Bardzo dobrze domyka pory.

    ReplyDelete
  6. Nie radzę robić jej w takiej ilości, ponieważ po kilku dniach do niczego się nie nadaje, po prostu się psuje. Lepiej co 3-4 dni parzyć świeżą.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...